Page 1 of 2
function to create tables for Access and MySQL
Posted: Sat Jun 08, 2013 5:52 pm
by lucasdebeltran
Hello,
As the sintax is different, is there a function to créate tables for either Access or MySQL?.
Thank you.
Re: function to create tables for Access and MySQL
Posted: Sat Jun 08, 2013 7:37 pm
by Enrico Maria Giordano
Lucas,
lucasdebeltran wrote:Hello,
As the sintax is different, is there a function to créate tables for either Access or MySQL?.
Thank you.
This is the function I'm using:
Code: Select all
STATIC FUNCTION ADDTABLE( cMot, cTab, aFld )
LOCAL cQuery := "CREATE TABLE " + cTab + " ( "
LOCAL cType
LOCAL i
IF cMot == "JET"
cQuery += "Id COUNTER PRIMARY KEY, "
ELSEIF cMot == "MSSQL"
cQuery += "Id INT IDENTITY PRIMARY KEY, "
ELSEIF cMot == "MYSQL"
cQuery += "Id SERIAL, "
ENDIF
FOR i = 1 TO LEN( aFld )
cType = aFld[ i, DBS_TYPE ]
DO CASE
CASE cType = "C"
cQuery += aFld[ i, DBS_NAME ] + " VARCHAR ( " + NTRIM( aFld[ i, DBS_LEN ] ) + " ), "
CASE cType = "N"
cQuery += aFld[ i, DBS_NAME ] + " NUMERIC ( " + NTRIM( aFld[ i, DBS_LEN ] ) + ", " + NTRIM( aFld[ i, DBS_DEC ] ) + " ), "
CASE cType = "D"
cQuery += aFld[ i, DBS_NAME ] + " DATETIME, "
CASE cType = "L"
cQuery += aFld[ i, DBS_NAME ] + " INT, "
CASE cType = "M"
IF cMot == "JET"
cQuery += "[" + aFld[ i, DBS_NAME ] + "]" + " MEMO, "
ELSEIF cMot == "MSSQL"
cQuery += "[" + aFld[ i, DBS_NAME ] + "]" + " TEXT, "
ELSEIF cMot == "MYSQL"
cQuery += aFld[ i, DBS_NAME ] + " TEXT, "
ENDIF
ENDCASE
NEXT
cQuery = STRIM( cQuery, 2 ) + " )"
SQLEXEC( cQuery )
RETURN NIL
EMG
Re: function to create tables for Access and MySQL
Posted: Sat Jun 08, 2013 9:40 pm
by Antonio Linares
Enrico,
Where are functions STrim(), NTrim() and SqlExec() ? thanks
Re: function to create tables for Access and MySQL
Posted: Sat Jun 08, 2013 9:45 pm
by Enrico Maria Giordano
Antonio,
Antonio Linares wrote:Enrico,
Where are functions STrim(), NTrim() and SqlExec() ? thanks
Code: Select all
#define STRIM( cStr, nChr ) Left( cStr, Len( cStr ) - nChr )
#define NTRIM( nNumber ) LTrim( Str( nNumber ) )
FUNCTION SQLEXEC( cQuery )
LOCAL cCns := "Your connectionstring here"
LOCAL oCn := CREATEOBJECT( "ADODB.Connection" )
oCn:CursorLocation = adUseClient
oCn:Open( cCns )
oCn:Execute( cQuery )
oCn:Close()
RETURN NIL
EMG
Re: function to create tables for Access and MySQL
Posted: Sun Jun 09, 2013 6:48 pm
by lucasdebeltran
Mr. Enrico,
Thank you very much, but I always get, either MYSQL or MSACCESS:
Incorrect arguments, out of range or in conflict with others. (0x800A0BB9)
What I am doing wrong?.
Thank you.
Re: function to create tables for Access and MySQL
Posted: Sun Jun 09, 2013 8:12 pm
by Enrico Maria Giordano
Lucas,
lucasdebeltran wrote:Mr. Enrico,
Thank you very much, but I always get, either MYSQL or MSACCESS:
Incorrect arguments, out of range or in conflict with others. (0x800A0BB9)
What I am doing wrong?.
Thank you.
Please, show me how are you calling the function. A reduced and self-contained sample would be better.
EMG
Re: function to create tables for Access and MySQL
Posted: Sun Jun 09, 2013 8:25 pm
by lucasdebeltran
Mr. Enrico,
I have to open the connection using oCn2:CursorLocation = adUseClient.
I was using my own Exec function, but in yours is that set on. Now it is working fine.
Also, in MySQL, when creating a table, this sets up auto_increment feature and it is managed by MySQL:
cQuery += "ID INTEGER NOT NULL AUTO_INCREMENT, PRIMARY KEY(ID), "
What is the equivalent please for MS Access?.
For MsAccess, I tried with NO luck:
cQuery += "Id INT IDENTITY PRIMARY KEY, "
But the auto increment feature is not managed propelly, I always get 0 at the Id field. Anything else to set up?.
Thank you.
Best regards
Re: function to create tables for Access and MySQL
Posted: Sun Jun 09, 2013 9:36 pm
by Enrico Maria Giordano
lucasdebeltran wrote:Mr. Enrico,
I have to open the connection using oCn2:CursorLocation = adUseClient.
I was using my own Exec function, but in yours is that set on. Now it is working fine.
I don't understand but ok, that's good.
lucasdebeltran wrote:Also, in MySQL, when creating a table, this sets up auto_increment feature and it is managed by MySQL:
cQuery += "ID INTEGER NOT NULL AUTO_INCREMENT, PRIMARY KEY(ID), "
What is the equivalent please for MS Access?.
For MsAccess, I tried with NO luck:
cQuery += "Id INT IDENTITY PRIMARY KEY, "
But the auto increment feature is not managed propelly, I always get 0 at the Id field. Anything else to set up?.
Thank you.
Best regards
Please look at my function:
Code: Select all
IF cMot == "JET"
cQuery += "Id COUNTER PRIMARY KEY, "
EMG
Re: function to create tables for Access and MySQL
Posted: Mon Jun 10, 2013 7:38 am
by lucasdebeltran
Mr. Enrico,
Thank you, but with your function the result is the same, with Access and ADO autoincrement fields are not managed.
With MySQL is fine.
Anything else has to be done?.
Thanks.
Re: function to create tables for Access and MySQL
Posted: Mon Jun 10, 2013 7:42 am
by Richard Chidiak
Lucas
What provider do you use to connect to Mysql with ADO ?
Richard
Re: function to create tables for Access and MySQL
Posted: Mon Jun 10, 2013 8:16 am
by Enrico Maria Giordano
Lucas,
lucasdebeltran wrote:Mr. Enrico,
Thank you, but with your function the result is the same, with Access and ADO autoincrement fields are not managed.
With MySQL is fine.
Anything else has to be done?.
Thanks.
My function works fine here, even with Access. As I already said, I need a sample of how are you calling it.
EMG
Re: function to create tables for Access and MySQL
Posted: Mon Jun 17, 2013 7:42 am
by lucasdebeltran
Mr. Enrico,
Thank you very much. Your function works perfect. There is a bug at TDataRow managing Access numeric fields with decimals, not related to your function.
Best regards
Re: function to create tables for Access and MySQL
Posted: Mon Jun 17, 2013 12:14 pm
by nageswaragunupudi
lucasdebeltran wrote:Mr. Enrico,
Thank you very much. Your function works perfect. There is a bug at TDataRow managing Access numeric fields with decimals, not related to your function.
Best regards
Yes, in the case of blank row and it was fixed. You already have the fixed version with you
Re: function to create tables for Access and MySQL
Posted: Mon Jun 17, 2013 1:36 pm
by lucasdebeltran
Mr. Nages,
In the datarow.prg you sent me on 15th I still get the error.
The error only happens with MSACCESS, not with MySQL or MSSQL server.
Thank you.
Re: function to create tables for Access and MySQL
Posted: Mon Jun 17, 2013 2:21 pm
by Antonio Linares
Enrico,
Does your function support Memo fields ? How do you specify them ? thanks
Lucas,
I am using Enrico's code here and the Access tables are properly created with the autoinc counter